Vakanties naar St. Maarten na orkaan Irma

Op 6 september 2017 is St. Maarten hard getroffen door orkaan Irma. Gebouwen en infrastructuur zijn in veel gevallen zwaar beschadigd geraakt. De bevolking van St. Maarten is echter positief ingesteld en werkt gezamenlijk, hard aan de wederopbouw van het eiland. Hoewel het nog even gaat duren voor St. Maarten er weer helemaal uit ziet zoals het was, is het eiland op de goede weg .

Status Princess Juliana International Airport

Op 10 oktober 2017 is Princess Juliana International Airport weer geopend voor commerciële vluchten. Een flink aantal Amerikaanse en Caribische luchtvaartmaatschappijen en het lokale Winair voeren sindsdien weer vluchten uit van en naar St. Maarten. Vanaf half november heeft ook KLM zijn vluchten hervat. Twee keer per week, op vrijdag en zondag, is er een vlucht van Amsterdam naar St. Maarten. Op de heenweg is dit een rechtstreekse vlucht en terug via Curaçao. Sinds januari 2018 is er op zaterdag ook weer een rechtstreekse vlucht met Air France vanaf Parijs. Je kunt deze vlucht via KLM boeken vanaf Amsterdam met één overstap.

Hoewel Princess Juliana Airport aanzienlijke schade heeft opgelopen door orkaan Irma, is er hard gewerkt om weer passagiers te kunnen ontvangen. In de twee kleinere terminals zijn alle benodigde voorzieningen aanwezig om veilig alle aankomsten te verwerken. De hoofdterminal zal in de loop van 2018 weer openen waarna het vliegveld weer tot een van de modernste van de regio zal behoren.

Cruisehaven St. Maarten

De haven van St. Maarten is een zeer populaire stop voor cruisevakanties in de Caribbean. In de huidige situatie is dat een groot voordeel voor het eiland. Cruisetoeristen doen geen beroep op de hotelfaciliteiten en verblijven kortere tijd op de bestemming. De Dr. A.C. Wathey haven is in goede staat en dus vaarden begin december de eerste cruiseschepen de haven van St. Maarten weer binnen. Daarmee was een terugkeer van het toerisme op St. Maarten een feit. Eind januari 2018 lagen er weer drie cruiseschepen tegelijk in de haven en zorgden vele passagiers voor levendigheid in de straten van Phillipsburg.

Stranden

Voordat de stranden op St. Maarten weer open gaan worden ze eerst beoordeeld door de St. Maarten Nature Foundation. Deze natuurorganisatie ziet er streng op toe dat de stranden vrij zijn van puin en keurt de waterkwaliteit. Pas nadat deze inspecties en keuringen zijn gedaan wordt een strand weer veilig verklaard om te zwemmen. Een overzicht van geopende stranden vind je hier.

Hotels en restaurants

Een aantal grote hotels op St. Maarten heeft ernstige schade opgelopen tijdens orkaan Irma. Deze hotels zijn de komende maanden nog gesloten en hebben alle boekingen geannulleerd. Daartegenover staat een groot aantal kleinere hotels en guest houses dat zijn deuren al weer heeft kunnen openen. Zij heten je van harte welkom. Kijk hier voor een overzicht van al geopende hotels. Ook veel restaurants en bars hebben hard gewerkt en zijn inmiddels klaar om weer gasten te ontvangen. Zij laten je graag ervaren waarom St. Maarten ook wel de culiniare hoofdstad van de Caribbean wordt genoemd.

De steilste kabelbaan ter wereld

St. Maarten beschikt sinds november 2017 over de steilste kabelbaan ter wereld. Al voor orkaan Irma werd begonnen met de bouw van het eco-park Rockland Estate. De afronding van het project kon gelukkig snel hervat worden en sinds november zoeven avonturiers met ‘the Flying Dutchmen’ vanaf de top van Sentry Hill naar beneden. Het startpunt van de kabelbaan bereik je met een stoeltjeslift die onderweg schitterende uitzichten oplevert op het groene St. Maarten. Minder avontuurlijk ingestelde bezoekers kunnen de lift uiteraard ook gebruiken voor de terugweg. Maar niet voordat je op de top genoten hebt van een onvergetelijk 360-graden uitzicht over het eiland. Zodra het park begin 2018 volledig af is vind je er ook de Shooner Ride – een glijbaan waar je in rubberen banden van af suist -, een restaurant en een museum over de geschiedenis van St. Maarten.

De St. Maartenaren zitten vol verhalen

De snelste weg naar herstel van St. Maarten is dat toeristen St. Maarten weer gaan bezoeken. Met een vliegveld dat open is voor commerciële vluchten, hotels en restaurants die weer gasten kunnen ontvangen en de azuurblauwe zee waar op een groot aantal plekken weer in gezwommen kan worden, is St. Maarten weer ‘geopend’. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat de gevolgen van orkaan Irma op veel plaatsen nog goed zichtbaar zijn. Maar de meest karakteristieke aspecten van St. Maarten, de natuur en de St. Maartenaren, zijn nog volop aanwezig. De lokale bevloking zit vol verhalen en kan niet wachten die met je te delen.

Het St. Maarten Tourist Bureau heeft de afgelopen maanden ontzettend veel hulp aangeboden gekregen en ladingen positieve en opbeurende berichten van over de hele wereld mogen ontvangen. Onze dank daarvoor is groot en dit steunt ons om hard te werken aan het herstel van ons mooie eiland.